کد خبر: ۵۶۳۲۱۰
تاریخ انتشار: ۱۸ بهمن ۱۳۹۶ - ۲۲:۰۲ 07 February 2018
هوالجمیل 

فرهنگ و هنر ( راهگشای تعالی و معیشت )

دارا کریمی نژاد 
بهمن 1396

پیشگفتار
اقتصاد فرهنگ و هنر در ادبیات اقتصادی کشور ما هنوز متداول نشده است، لیکن بکارگیری این تعبیر طی دو دهه اخیر، در گفتمان اقتصادی کشورهای پیشرفته چشمگیر است، تا جایی که در برنامه های توسعه، اقتصاد و صنایع فرهنگی و هنری، جلوه ای کاملاً روشن دارند.
تغییرات مداوم الگوهای  مصرف،  تنوع  تقاضا  و  پویایی  دایمی  و  سریع  سلایق  مصرف  کنندگان  کالاها  و  خدمات فرهنگی و هنری، توسعه فوق العاده صنایع فرهنگی و هنری را به دنبال داشته است. به مدد ظهور و پیشرفت فوق العاده فناوری های نوین، باب خلاقیت ها، ابداعات و نوآوری ها در تولید محصولات متنوع و جدید همچنان گشوده می شود و در این تاثیر متقابل، صنایع فرهنگی به محرک عمده توسعه هر چه بیشتر فناوری های جدید ارتباطی و اطلاعاتی تبدیل شده اند.
رابطه فرهنگ و توسعه از دو دیدگاه قابل بررسی و حائز اهمیت است : اول اینکه فرهنگ را مجموعه ای بدانیم که در تمام عناصر عموماً مساعد یا مانع حرکت توسعه ای هستند، در این جایگاه، فرهنگ به عنوان یک مجموعه مؤثر بر فرآیند توسعه تلقی می شود. دوم اینکه فرهنگ را به عنوان مجموعه ای که در فرآیند توسعه، شکل گرفته و محصول توسعه تلقی می شود، بپذیریم .در حالت اول فرهنگ ، از عوامل مؤثر بر توسعه است و در حالت دوم نتیجه توسعه.
اعتقاد به توسعه به این معناست که مردم واقعاً باور داشته باشند که باید توسعه پیدا کنند چرا که توسعه یک انتخاب است و فقط در سایه تلاش است که میتوان به اهداف توسعه رسید —اعتقاد به توسعه با عقیده به جبر و اینکه انسان را در برخورد با پدیده ها، عاری از اراده و اختیار بدانیم در تناقض است —چرا که توسعه یک انتخاب است و انتخاب مسأله ای است که بدون داشتن اختیار ممکن نیست و بدین جهت اگر جامعه ای معتقد باشد که تلاش افراد آن، تأثیری در سرنوشت آنها ندارد، این جامعه در راه توسعه گام بر نخواهد داشت و به علاوه مشکلات دوران گذار را نیز نمی تواند تحمل کند
اگر هر چیزی که از هنرها تولید می شود، اثر هنری و به وجودآورنده آن نیز هنرمند نامیده شود و اقتصاد نیز مترادف با درآمدزایی آن فرض شود، تعابیری همچون هنر درآمدزا یا خودکفایی در هنر می توانند کاربرد داشته باشند رابطه هنر با اقتصاد را در شقوق مختلف می توان مورد تجزیه و تحلیل قرار داد که این رابطه می تواند به دو گونه دسته بندی شود: یکی این که نوع هنر ثابت و بدون مرعی داشتن معیارهای ارزشی فرض شده و رابطه آن با جنبه های مختلف اقتصاد مقایسه شود.
رابطه «هنر» و «اقتصاد ملّی» را شاید بتوان یکی از مهم ترین روابطی دانست که هنر و اقتصاد می توانند با یکدیگر داشته باشند. در واقع این رابطه می تواند جامع همه ارتباطاتی باشد که اقتصاد آحاد و نهادهای جامعه با هنر دارند. ضمن آن که برنامه ریزی مناسب برای تبیین ارتباط هنر و اقتصاد ملی می تواند اولاً در ترویج هنرها و ثانیا رواج هنر بر فراورده های ذهنی و مادی و بالنتیجه بر اقتصاد جامعه، نقشی بنیادین را ایفا نماید.
رابطه هنرهای مختلف با اقتصاد (به معنای درآمدزایی آن) متفاوت هستند. برخی هنرها نیازمند سرمایه اولیه ای هستند تا بتوانند ظهور یابند، هم چون سینما و معماری. برخی هنرها به صورت متعادلی نیازمند ابزار و وسایلی هستند. هم چون موسیقی و نقاشی و برخی دیگر با وجود قلم و کاغذی می توانند به منصه ظهور برسند. هم چون آثار ادبی و شعر و موسیقی.
بودجه و سرمایه و ابزار را باید در اختیار هنر و هنرمند قرار داد. اگر تفکری معنوی و روحانی بر جامعه حاکم باشد، صرف سرمایه برای اعتلای معنویت جامعه، ضرورتی انکارناپذیر است. و اگر حسابگریِ مدرن نیز حاکم باشد، باز، نباید توقع بازدهی مادی آنی از هنر داشت و باید به آینده و بازدهی مادی آن حتی برای نسل های آینده فکر کرد.
.
نام طرح :
 فرهنگ و هنر ، راهگشای تعالی و معیشت 
اهداف طرح : 
کمک به رشد و تعالی جوانان 
مبارزه منطقی با ابتذال فرهنگی 
احیا هنرهای سنتی 
غنی سازی اوقات فراغت جوانان  
شناسایی استعداد های هنری 
کمک به تامین معیشت پایدار 
معرفی شهرستان هدف به کشور و جامعه جهانی
پیشگیری از آسیب های اجتماعی (اعتیاد، طلاق ، خودکشی و ...)
پایین آمدن نرخ بیکاری در نتیجه راه اندازی کارگاههای هنری زودبازده

تشریح طرح :
شهرستان لنده با فاصله 35 کیلومتری از مرکز شهرستان کهگیلویه(شهر دهدشت) و با 850 کیلومتر مربع وسعت، از شمال به بخش سرآسیاب یوسفی شهرستان بهمئی و از جنوب به شهرستان کهگیلویه(سوق) و از شرق به بخش چاروسا و از غرب به شهرستان بهمئی گرمسیر و بهبهان محدود و متصل است. شهرستان لنده بعنوان شهرستان اولین ها از قدیمی ترین مناطق سکونتگاهی استان با بیش از 200سال سابقه مدنیت  با مظاهر شهرنشینی از جمله وجود مراکز نظامی و امنیتی مانند اولین کلانتری استان(هنگ ژاندارمری) و صدور اولین شناسنامه استان در سال 1310 همواره یکی از کانونهای توجه دولتها بوده است .  بر اساس اسناد و مدارک موجود در سال 1313 با اجرای اولین تقسیمات کشوری بخش لنده به عنوان مرکز بخش ثلاث(ایلات بزرگ طیبی، بهمئی و دشمن زیاری ) تشکیل گردید. در سال 1391 در دولت دهم با کسب شاخص های لازم  از بخش به شهرستان ارتقا یافت. 
در تقسمات کشوری ، این شهرستان دارای یک شهر با نام لنده و دو بخش مرکزی با دو دهستان چهارراه آل طیب و طیبی گرمسیری شمالی و 6 دهیاری ( ایدنک ، مال ملا ، سراسیاب ، مالشیخ ، قیام ، چهارراه  و بخش موگرمون با دو دهستان شیتاپ و وحدت آباد و ده دهیاری ( دم تنگ ، آبرزگه ، بنه بلوط ، تراب علیا ، شیتاپ ، مونه ، وحدت آّاد ، بنه علیاری و گرداب کبیر ) می باشد .  
این شهرستان در تابستان سال 1396 با توجه به ضریب بالای محرومیت بعنوان شهرستان مورد هدف بنیاد مستضعفان که از آن بعنوان طرح محرومیت زدایی یاد میشود انتخاب گردید . 
بنا به آخرین اطلاعات ناشی از سرشماری عمومی نفوس و مسکن در سال 1395 نرخ بیکاری در این شهرستان 36/14 درصد اعلام گردید . 
چهار اولویت سرمایه گذاری بنیاد در این شهرستان با اولویت فضلی 1 – کشاورزی 2 – دامپروری 3- صنعت 4- توریسم ، گردشگری اعلام گردید . تجارب دهه های گذشته به خوبی نشان داده است که سرمایه گذاری در سه بخش اول یعنی کشاورزی ، دامپروری و صنعت همواره با مخاطراتی مواجه بوده است . این مخاطرات بالتبع ریسک پذیری بالایی می طلبد . با نگاهی به آمار معوقات بانکی به خوبی می توان دریافت که صاحبان این معوقات بانکی ، کسانی هستند که به منظور دستیابی به شغل و حرفه ای با استقراض از بانکها و در ادامه رکود بازار و سایر مخاطرات سرمایه گذاری از بیکار به بیکارِ بدهکار تبدیل شده اند . 
از سوی دیگر با بررسی ریزفاکتورهای توسعه در جوامع پیشرفته می توان به بازدهی سرمایه گذاری در فرهنگ و هنر به خوبی پی برد . زیرا با اندک امکانات و تنها با برنامه ریزی دقیق می توان حداکثر بهره وری را داشت . 
ظرفیت ها و پتانسیل این شهرستان در حوزه فرهنگ و هنر ، توریسم و گردشگری ذیلا به اختصار آورده میشود : 
هنر : 
وجود استعدادهای هنری در رشته های مختلف 
نیروی کار آماده در تمامی زمینه های هنری 
وجود اساتید دوره دیده  در رشته های مختلف هنری (خوشنویسی ، میناکاری ، گرافیک ، ویترا ، نقطه زنی و ...)
اشتیاق و تمایل به سرمایه گذاری در این حوزه 
هنرهای دستی سنتی برگرفته از فرهنگ قومی( قالیبافی ، جاجیم بافی ، گبه دوزی ، سوزن دوزی و ...) 
فرهنگ : 
روستای دژکوه بعنوان زادگاه هنرمند سینمای ایران ( حسین پناهی )
ثبت ملی هنر تعزیه شهرستان .
تعدد مولفین در حوزه کتاب .

بوم گردی :
وجود چهار ییلاق دلی مهرگان ، خیارکار ، کوه سیاه و کوه سفید 
وجود شترسنگی در دامنه مشرف به این شهرستان 
کوه زیبای دستاپس و مناطق بکر و چشم اندازهای کاملا طبیعی 
رودخانه دایمی مارون در کنار روستای ایدنک 
منطقه تفریحی و گردشگری موگرمون ( بهشت گمشده ) 
بقاع متبرکه امامزادگان عمادالدین ولی و شاه قربان 
سرمایه گذاری در هر کدام از زمینه های مذکور می تواند این شهرستان را در خروج از بن بست های اقتصادی یاری دهد . به عنوان مثال  در رشته خوشنویسی یکی از هنرمندان این شهرستان با خلق شیوه جدیدی از هنر خوشنویسی که تلفیقی از ویژگیهای شش خط ایرانی اسلامی ( نستعلیق ، نسخ ، ثلث ، شکسته نستعلیق ، تعلیق و کوفی ) می باشد در صدد است که ضمن ثبت این هنر خود ، نام خود را در سپهر هنر ایرانی جاودانه کند . در صورت وقوع چنین رویدادی می توان علاوه بر راه اندازی کارگاههای هنری و آموزش هنر آموزان ، و با ورود این هنر به صنایع دستی ( دسته کلید ، عصا و ...) از این شیوه جدید خوشنویسی بعنوان نماد و برند این شهرستان استفاده نمود .
راهکارهای پیشنهادی : 
جانمایی کلبه هنری در دژکوه زادگاه حسین پناهی هنرمند فقید شهرستان .
ایجاد کارگاههای هنری در رشته های یاد شده  
راه اندازی کارگاههای هنرهای دستی فراموش شده مانند گبه دوزی و جاجیم بافی 
استفاده از افراد کهنسال بعنوان آخرین نسل از اساتید هنرهای دستی در قالب کارگاههای آموزشی 
تشکیل تعاونی و صندوقهای خرد اعتباری برای حمایت از هنرمندان .
دعوت از بخش خصوصی برای سرمایه گذاری در زمینه بوم گردی 

 گستره مکانی طرح :
شهرستان لنده با بخشها و روستاهای تابعه  
گستره زمانی طرح :
از ابتدای اجرای طرح محرومیت زدایی شهرستان تا پایان فرصت حضور بنیاد .
توجیهات اقتصادی طرح :
از آنجاییکه برای راه اندازی فضای کسب و کار در این حوزه به سرمایه گذاری بالایی نیاز نیست میتوان با حمایت از هنرمندان و سرمایه گذاران در این بخش به اشتغال و معیشت پایدار امیدوار بود . 
نهادهای همکار در اجرای طرح :
اداره میراث فرهنگی و گردشگری 
دانشگاهها
اداره آموزش و پرورش 
سازمان فنی و حرفه ای 
دهیاران 
اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی 
سازمان تبلیغات اسلامی 
اداره کل حج و اوقاف 
امید می رود با اجرای این ایده بتوانیم گامی مثبت در مسیر تعالی و توسعه شهرستان لنده برداشته باشی

اشتراک گذاری
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۰
در انتظار بررسی: ۰
انتشار یافته: ۱
اکبر
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۳:۴۲ - ۱۳۹۶/۱۲/۲۲
سلام اقای دکتر با پوزش مگه پاقلعه در قلمرو شهرستان لنده است؟
نظر شما
نام:
ایمیل:
* نظر:
* :
آخرین اخبار