این نشست  با حضور بسیج اساتید در خصوص ساخت پتروشیمی بویراحمد و بایدها و نبایدها و با حضور مسؤولان برگزار شد.  همچنین «پروین‌نیا» متخصص محیط‌زیست و عضو هیئت‌علمی دانشگاه یاسوج در این نشست سخنرانی کرد.
کد خبر: ۶۲۸۲۸۲
تاریخ انتشار: ۱۸ تير ۱۳۹۷ - ۱۳:۰۰ 09 July 2018
به گزارش تابناک کهگیلویه و بویراحمد ، نشست علمی بررسی جنبه‌های فنی، زیست‌محیطی و اشتغال‌زایی پروژه پتروشیمی سقاوه در دانشگاه یاسوج برگزار شد.
این نشست  با حضور بسیج اساتید در خصوص ساخت پتروشیمی بویراحمد و بایدها و نبایدها و با حضور مسؤولان برگزار شد. 
همچنین «پروین‌نیا» متخصص محیط‌زیست و عضو هیئت‌علمی دانشگاه یاسوج در این نشست سخنرانی کرد.
متن این صحبت‌ها به شرح زیر است:
دشت‌های ایران به زمین سوخته تبدیل‌شده است
بنده به‌عنوان شخصی که چندین سال مسئول محیط‌زیست مجتمع «پارس جنوبی» که آلوده‌ترین نقطه کشور هست را داشته‌ام و همچنین رئیس کمیته محیط‌زیست نیز بوده‌ام، از آن دیدگاه نظراتم را ارائه می‌دهم.
ارزیابی‌های زیست‌محیطی پروژه پتروشیمی فقط گزارش‌ها را توجیه می‌کند و تنها یک گزارش سیاسی است که آدم‌های سیاسی در این خصوص اعمال‌نظر می‌کنند.
نمایندگان بوشهر برای پتروشیمی «نگین خلیج‌فارس» که اخیراً اعمال شد، معمولاً نمایندگانی را در وزارت نفت داشته‌اند که گزارش را از شورای عالی حفاظت محیط‌زیست لابی می‌کردند.
در جلساتی که نماینده وزارت نفت در محیط‌زیست با معاون رئیس‌جمهور داشتند مقرر شد که صنعت از دشت‌های ایران خارج شود و به سواحل انتقال پیدا کند، به خاطر اینکه صادرات در سواحل بهتر است و آب هم در آنجا فراوان است؛ و می‌توان آب را شیرین کرد و از آن استفاده کرد.
نه اینکه آب رودخانه بشار را که «برنامه حیاتی استان» است و استان‌های بعدی تحت پوشش آن هستند، ما آن را فدای اشتغال هزار نفر در «صنایع پایین‌دستی پتروشیمی بویراحمد» کنیم.
بنده موافق این هستم که نفت، گاز و پتروشیمی مزیت نسبی است، اما مرکز ایران و دشت‌های ما به دلیل کمبود بارش و نبود منابع آبی در کشور تبدیل به «زمین سوخته» شده‌اند آب شرب نداریم و حتی آبی که برای پتروشیمی از آن استفاده شود دیگر وجود ندارد.
آقایانی که سرمایه را از کشور چین و ایتالیا به شهر یاسوج می‌آورند، همچون شرکت «توتال» درآمد را برای کشور خودشان می‌برند و قطعاً آلودگی‌های زیست‌محیطی را همراه خود نخواهند برد که این آلودگی‌ها در چرخه‌های آب و غذای ما باقی می‌ماند.
همان‌طور که صنعت فولاد را در شهر اسفراین ایجاد کردند که در خشک‌ترین جای کشور آلودگی را ایجاد کرده و این آلودگی مزارع اطراف را کاملاً از بین برده و همچنین آلودگی‌های زیست‌محیطی مردم را دچار سرطان‌های مختلف کرده است.
دشت سقاوه با احداث پتروشیمی دیگر حالت قبل را نخواهد داشت و مردم این منطقه دیگر باید از جاذبه‌های گردشگری خداحافظی کنند.
تمام توجیهاتی که برای طرح پتروشیمی ارائه می‌شود، ابتدا قشنگ و زیبا است و بعدازآن مشاهده می‌شود که حتی اجازه ورود و نظارت به کارشناسان محیط‌زیست برای ارزیابی را نمی‌دهند و آن‌قدر این مسائل پیچیده می‌شود و بهانه‌هایی همچون اشتغال و سرمایه‌گذاری شده و هزار داستان می‌بافند که از آن‌طرف محیط‌زیست فدای می‌شود.
همان‌طور که شنیده می‌شود پتروشیمی سقاوه فنس‌کشی و خاک‌برداری شده است، محیط‌زیست فدای شده و تقریباً باید با جاذبه‌های گردشگری خداحافظی کرد.
تجربه‌ای که از شرکت «توتال» از فاز یکم تا هشتم منطقه پارس جنوبی در گزارش ارزیابی زیست‌محیطی وجود دارد اینکه این شرکت ۱۱ جلد مطالعات و توجیهات زیست‌محیطی را در این مناطق ارائه دادند که این مکان را برای شما «گَل و گلستان» می‌کنیم، این منطقه را سرسبز خواهیم کرد، آب را شیرین می‌کنیم و در صنعت از آن استفاده خواهیم کرد و پساب آن را جنگل‌داری و درختکاری می‌کنیم.
اما در ادعای این مجموعه گزارش ارزیابی زیست‌محیطی منطقه پارس جنوبی آمده است، مشاهده کنید که پرنده‌های مهاجری که از خلیج نائورو به کنگان و عسلویه مهاجرت می‌کنند ببینید که با چه وضعیت فاجعه وار زیست‌محیطی دچار شده است و بالاخره این‌ها همه تبعات صنعت است.
ریسک آن خیلی بالا است آن‌قدر ریسک سلامت پتروشیمی بالا است که به نظر بنده می‌توان این سرمایه‌گذاری را با پتانسیل بهتر در کنار «دریا» کنترل کرد و محصولاتش را به نحو خوبی صادر کرد.

پتروشیمی به درد دشت‌های ایران و به‌خصوص به درد «دشت سقاوه» پایتخت طبیعت ایران نمی‌خورد.
ظاهراً آقای باقری سرمایه‌گذار پتروشیمی بویراحمد نهایتاً ۱۰ میلیارد تومان برای این پروژه به استان آورده باشد، بیشتر از این نیست، سقف ۸ هزار میلیارد تومان سرمایه‌ای از استان و مردم جذب نشده است و احتمالاً این اعتبارات اشتغال است.
در یک ارزیابی که از استان بوشهر صورت گرفت، اشتغالی که مردم بومی بوشهر از منطقه پارس جنوبی سهم برده‌اند، تنها حراست منطقه و آبدارچی‌ها بوده‌اند و مردم محلی اشتغالی را احساس نکرده‌اند.
این جلسه با جریانات سیاسی همراه نیست و برای اقناع افکار عمومی است
رئیس بسیج اساتید دانشگاه یاسوج همچنین در این جلسه گفت: دانشگاه در اقناع جامعه پیرامونی نقش زیادی دارد و پتروشیمی بویراحمد در راستای همین اقناع جامعه توسط اساتید دانشگاه از جنبه های مختلف بررسی شد.
علی مرادی با بیان اینکه از نماینده ادارات و اساتید دانشگاه دعوت کردیم تا پتروشیمی بویراحمد به صورت علمی بررسی شود، اظهار داشت: این جلسه با جریانات سیاسی همراه نیست و برای اقناع افکار عمومی است.
وی افزود: ما از اساتید دانشگاه خواستیم که از دیدگاه علمی خود به بررسی موضوع بپردازند تا یک نگاه علمی به موضوع داشته باشیم.
راه نجات این منطقه ایجاد پتروشیمی است
عضو هیات علی دانشگاه نیز در این جلسه با بیان اینکه ما دو راه در کشور داریم یا خام فروشی کنیم یا برای نفت و گاز ارزش افزوده ایجاد کنیم، گفت: در راس صادرات غیرنفتی کشور محصولات پتروشیمی است و در حوزه پتروشیمی در برنامه ششم ۱۰۰ میلیارد دلار باید سرمایه گذاری صورت گیرد و در آخر برنامه ششم حدود ۵۰ تا ۶۰ میلیارد دلار صادرات باید از محصولات پتروشیمی ها داشته باشیم.
دکتر اصغر لشنی‌زادگان افزود: یکی از برنامه های نظام برای رسیدن به این میزان صادرات، ایجاد پتروشیمی در مناطق مختلف ایران است.
وی با اشاره به اینکه در حوزه پتروشیمی دو نوع صنایع بالادستی و پایین دستی وجود دارد، خاطرنشان کرد: پتروشیمی بویراحمد جزء صنایع بالادستی پتروشیمی‌هاست که صنایع پایین دستی بسیاری در کنار آن شکل می‌گیرد.
عضو هیات علمی گروه شیمی دانشگاه یاسوج با بیان اینکه ما نباید انتظار داشته باشیم که پتروشیمی بویراحمد تمام مشکلات اشتغال در استان را حل کند، تصریح کرد: انچه که مشکلات اشتغال را حل می کند، صنایع پایین دستی این پتروشیمی است که ایجاد شغل در آن برخلاف صایع بالادستی، حدود ۵ میلیون تومان برای هر شغل است.
لشنی‌زادگان تصریح کرد: سرمایه گذاری پتروشیمی بویراحمد با دلار کنونی حدود ۲۰ هزار میلیارد تومان است که اگر بخواهیم یک گام از محرومیت به سمت توسعه حرکت کنیم باید چنین سرمایه گذاری‌هایی داشته باشیم.
وی با بیان اینکه بسیاری از تولیدات پتروشیمی بویراحمد مستقیما صادر می‌شود، عنوان کرد: متانول هم ماده اولیه‌ای است که از طریق آن صدها محصول دیگر تولید می‌شود.
استاد دانشگاه یاسوج با اشاره به اینکه پتروشیمی بویراحمد زیرشاخه‌های بسیاری دارد تصریح کرد: هر صنعتی مسائل و مشکلات محیط زیستی خودش را دارد و سازمان محیط زیست هم استانداردهای خودش را دارد که بر اساس آنها پایش و بررسی زیست محیطی انجام می‌دهد.
در استان‌های دیگر فرش قرمز زیر پای سرمایه‌گذار پهن می‌کنند
عضو هیات علمی دانشگاه یاسوج گفت: نظام برنامه‌اش توسعه صادرات محصولات پتروشیمی و جلوگیری از خام فروشی محصولات است و پتروشیمی بویراحمد موهبت بزرگ وزارت نفت برای استان محروم کهگیلویه و بویراحمد است.
لشنی‌زادگان با بیان اینکه برای گاز در صنایع بالادستی پتروشیمی حدود یک دلار ارزش افزوده ایجاد می‌شود و در صنایع پایین دستی نیز حدود ۱۰ دلار برای آن ارزش افزوده ایجاد می شود، اظهار کرد: ما باید مزیت‌های نسبی کشور را در ایجاد صنایع در نظر بگیریم، مزیت نسبی کشور ما نفت و گاز است آیا ما باید سراغ الکترونیک یا صنایع هایتک برویم اینها فقط اسمشان قشنگ است و با مزیت های نسبی کشور ما سازگار نیست.
وی افزود: ماده ای گرانبها به نام نفت داریم اما ارزان و خام می فروشیم پس به پتروشیی نیاز داریم تا از خام فروشی جلوگیری کنیم.
استاد گروه شیمی دانشگاه یاسوج با بیان این که در استان‌های دیگر برای سرمایه‌گذار فرش قرمز پهن می کنند، بیان کرد: یک زمانی اداره‌ای مدعی زمین دانشگاه یاسوج بود و لار به ما زنگ زد که فقط وسایلتان را بیاورید لار تا هر سرمایه ای بخواهید در اختیارتان بگذاریم اما دانشگاه نیاز این استان بود و حالا تصور کنید اگر دانشگاه یاسوج نبود چه اتفاقی می‌افتاد.
پتروشیمی بویراحمد تمام مجوزها را دارد
مدیر نظارت بر طرح های سازمان صنعت، معدن و تجارت نیز در این جلسه با بیان اینکه پتروشیمی بویراحمد تمام مجوزها را دارد گفت: جواز تاسیس این پروژه به دستور مستقیم وزیر وقت صنعت، معدن و تجارت در اسفند ماه سال ۱۳۹۵ صادر شد.
شایان افزود: بعد از صدور جواز تاسیس مجوزهای زیست محیطی و پیوست سلامت و سایر مجوزها اخذ شد و عملیات فنس کشی آغاز شد که امروز پس از اتمام این عملیات، عملیات تسطیح و خاکبرداری مجموعه نیز آغاز شده است.
وی با اشاره به اینکه کل تولیدات پتروشیمی بویراحمد در سال دو میلیون و ۸۵۰ هزار تن است، عنوان کرد: این طرح با سرمایه گذاری بیش از ۸ هزار میلیارد تومان با مشارکت فاینانسور خارجی و با پیش بینی اشتغال ۱۳۰۰ نفر مستقیم است.
نماینده سازمان صنعت، معدن و تجارت استان خاطرنشان کرد: تفاهم نامه ها با فاینانسور امضا شده و نماینده فاینانسور هم از در محل پروژه حضور یافتند و موافقت ها انجام شده است.
پتروشیمی بویراحمد مجوز زیست محیطی دارد
نماینده سازمان حفاظت محیط زیست نیز در این جلسه با بیان اینکه این پروژه مجوز زیست محیطی دارد، گفت: پتروشیمی‌ها و پالایشگاه ها موظفند استانداردهایی را رعایت کنند که سازمان حفاظت محیط زیست نیز بر اساس استانداردهای موجود نمونه برداری و نطارت می‌کند.
دیانتی افزود: اگر آلودگی تشخیص داده شود، هر کارخانه و صنعتی باشد باید آن را رفع کند و ما ارزیابی‌های دقیقی در مورد صنایع مختلف داشته و خواهیم داشت.


اشتراک گذاری
نظر شما
نام:
ایمیل:
* نظر:
* :
آخرین اخبار