تابناک کهگیلویه و بویراحمد، فصل گرم سال جاری یکی از بدترین فصول سالهای اخیر در بحث آتش سوزی مراتع و جنگلهای کهگیلویه و بویراحمد بود. از ابتدایی فصل تابستان تاکنون تقریبا هر نقطهای از مراتع و جنگلهای این استان حداقلی از آتش سوزی را به خود دیده است.
در بحث مهار آتش سوزیها همواره مناقشاتی میان مردم، رسانهها و فضای مجازی از یکسو و مسئولین از سوی دیگر وجود داشته است.
در این بین نکات مختلفی مطرح است از جمله دلایل آتش سوزیها که عمدتا ناشی از عامل انسانی است که بخشی عمدی و بخشی هم سهوی است.
نبود امکانات، صعب العبور بودن، تراکم جنگل و مراتع، کمبود وسایل اطفاء حریق، عدم وجود نیروی کافی تخصصی و بسیاری از اینگونه مشکلات، در طولانی شدن روند مهار آتش تاثیر بسیار بالایی دارند که پرداختن به همه این جزئیات در قالب یک خبر یا گزارش نمیگنجد. اما در حوزه اطلاع رسانی یک نکته کاملا مشهود وجود دارد که عمده اطلاعات منتشر شده در رسانه و فضای مجازی بدون توجه به جزئیات منتشر میشود.
یکی از واقعیات اطلاع رسانی در خصوص آتش سوزیها، عدم تهیه گزارشات میدانی توسط خبرنگاران است چرا که در خصوص اینگونه حوادث آنچه که در خط اول آتش میگذرد با آنچه که برخی مدیران به عنوان اطلاع رسانی به رسانهها ارائه میدهند تفاوت بسیار زیادی وجود دارد.
در واقع ضمن صحت برخی انتقادات که عمده دلیل مشکلات را ناشی از کمبود امکانات ، میدانی نبودن و عدم مسئولیت پذیری برخی مدیران، عدم واکنش سریع و به موقع و بسیاری مشکلات ریز و درشت دیگر می داند ، اما یکی از نکات مغفول در رسانهها انعکاس جزئیات عملیات اطفا حریق است به گونهای که شاید در صورت حضور میدانی تهیه کنندگان خبر و گزارش در این مناطق، بهتر میتواند واقعیت "نبرد نابرابر با آتش " را نشان دهد که میتواند دو اثر بسیار مهم داشته باشد.
اولین اثر انتشار گزارشات میدانی به نشان دادن واقعیات برای افکار عمومی بر میگردد که خود میتواند عاملی برای تحریک عامه در راستای همکاری در مهار آتش باشد و بخشی هم میتواند شدت انتقادات بعضا ناشی از بی اطلاعی را کاهش دهد.
دومین اثر این اطلاع رسانی میدانی از واقعیات عملیات مهار آتش، اطلاع رسانی به بخش مدیران بالادستی باشد که بدانند نمیتوان مدیران میانی و نیروهای مردمی را در میدان نبرد بدون امکانات رها کرد و نهایتا انتظار کار بزرگ هم داشت.
گزارش ویدیویی زیر، حاصل حضور میدانی تابناک در عملیات اطفاء حریق در کنار پرسنل مدیریت بحران و نیروهای مردمی است. این عملیات پس از شعله ور شدن مجدد آتش اطفاء شده با حضور میدانی مدیر کل مدیریت بحران و تعدادی از پرسنل آن و همچنین نیروهای منابع طبیعی و مردمی، انجام گرفت که از بعد از ظهر شروع و در ابتدای تاریک شدن هوا با رسیدن به دامنه کوه و نهایتا رسیدن به خط آتش شروع شد و تا ساعت ۶ صبح روز بعد عملیات اطفاء و پایش ادامه و پایان یافت.